Wat hebben nieuwste meubeltrends met meubelrestaurateurs te maken?

De combinatie meubeltrends en meubelrestaurateur lijkt niet zo voor de hand liggend. Niets is minder waar, als je leest welke meubeltrends eraan komen!

Voor mijn vak als meubelrestaurateur is het volgen van meubeltrends belangrijk. Ze geven mij actuele inspiratie bij het bedenken en uitvoeren van nieuwe meubelontwerpen. Voor mijn andere specialisme – meubelrestaurateur – bieden de trends van nu ook perspectief.

“Mensen worden een beetje moe van de uniformiteit die meubelen tegenwoordig uitstralen.”

beweren trendwatchers

Behoefte aan maatwerk

Trendwatchers vertellen dat mensen een beetje moe zijn geworden van de uniformiteit die de meubelen van nu uitstralen. Het lijkt erop dat mensen zich met hun interieur meer willen onderscheiden. Ze zijn op zoek naar iets unieks, iets speciaals. Een inrichting met een persoonlijke touch. Waarmee je als het ware laat zien: ik ben anders. Daarbij moet ook de kwaliteit goed zijn.

Vintage

De verwachting is ook dat de belangstelling voor antiek groter gaat worden. “Naarmate het decennium ten einde loopt en we de toekomst tegemoet gaan, voorspel ik een grotere terugkeer naar het omarmen van het verleden”, zegt ontwerper Jamie Drake. “Het ondergewaardeerde antiek van de 18e en 19e eeuw zal opnieuw worden geëvalueerd.”

Verder wordt voorspeld dat stijlen weer meer gemixt zullen worden in het interieur. Een antiek meubelstuk – uit de familie of aangeschaft – zal een mooie plek kunnen vinden tussen meer hedendaagse meubelen. Daarmee komt er een herwaardering van het verleden.

Je kunt kiezen voor een ‘Statement Piece‘ in je interieur. Het is de eyecatcher in je interieur. Dat kan bijvoorbeeld een antiek meubelstuk zijn. Het is het rustpunt van waaruit je de rest van je kamer styled.

Mensen willen zich graag onderscheiden met een persoonlijke inrichting.

Kies voor een ‘statement piece’ in je woonkamer

Waar ik natuurlijk met belangstelling naar kijk is hoe oudere meubelstukken hun plek in het interieur gaan heroveren. Want het kan dus zomaar gebeuren dat een ‘vergeten’ antieke kast van zolder naar de huiskamer wordt verhuisd. De vraag is of deze kast ‘het daglicht nog wel kan verdragen’. Dan komt de meubelrestaurateur in beeld.

Het is belangrijk te bedenken hoe je de kast het liefste ziet. Je kunt een restauratie uitvoeren ‘als nieuw’. Maar je kunt een kast ook het inmiddels doorleefde karakter laten houden. In dat geval zorg ik ervoor dat lades weer lekker schuiven en dat deuren moeiteloos open en dicht kunnen. Want het is natuurlijk wel fijn als een kast goed functioneert. Dat alles soepel werkt en je geen snelle slijtage krijgt.

Verder kun je kijken of het binnenwerk, de kastplanken of de indeling nog goed is voor de eventueel nieuwe functie die je je kast gaat geven. Het is fijn als dat ook meteen klopt. Ik kan het in stijl aanpassen.

Ik denk graag mee over het nieuwe leven van je oude/antieke kast. Daarbij kijk ik onder andere heel goed of je wensen ook technisch haalbaar zijn.

Stel meteen je restauratievraag