Waarom is The Repair Shop zo'n succes?

Waarom is The Repair Shop zo’n succes?

De Nederlandse televisiezender RTL heeft een nieuw format ontdekt: The Repair Shop. Bij de BBC bestaat het programma al een tijdje. SBS-6 presenteert met ‘Zo goed als nieuw.’ een variatie op dit thema. Waarom is The Repair Shop zo’n succes?

Het format is vrij eenvoudig. Mensen brengen een beschadigd artikel bij The Repair Shop. Vakmensen vanuit verschillende disciplines restaureren het en maken het weer werkend. Later zien we de reacties van de eigenaar op zijn gerestaureerde artikel.

We horen het verhaal van zo’n voorwerp. Vaak zijn het erfstukken. Wie heeft het toen gekocht of gemaakt en waarom? Welke herinneringen roept het op? En waarom moet het nu gerestaureerd worden?

Wat eerst een leuk oud gebruiksartikel lijkt

wordt opeens meer dan gewoon ‘iets’ met een functie.

Ondertussen werken vakmensen samen aan het herstel. Er wordt opnieuw uitgevonden hoe fijne mechaniekjes werken. Tere stoffen worden hersteld. Uit elkaar gevallen meubelen worden gelijmd. Onderdelen worden opnieuw vervaardigd en vervangen.

Wanneer de bezitters hun voorwerp ophalen zijn ze dolblij.

Ontroerd ook. Herinneringen komen weer terug. Het stuk speelgoed, apparaat of meubelstuk kan er weer jaren tegen. Het is klaar voor gebruik door de volgende generatie. Een achterkleinkind van de oorspronkelijke eigenaar rijdt weg in de nieuwe trapauto. Het versleten kastje van oma staat weer te stralen in de kamer. Zo blijft de herinnering in de familie. Het verhaal gaat verder!

Ik vind het mooi als meubelen een verhaal hebben. Een gewoon gebruiksartikel wordt opeens meer dan zomaar ‘iets’ met een functie. Zo’n verhaal is het waard om door te geven. Het vertelt iets over mensen. Heel gewone mensen dikwijls. Maar wel die iets voor jou of je familie hebben betekend. Het is daarmee deel van je eigen persoonlijke geschiedenis.

Waarom is The Repair Shop zo’n succes?

omdat het zo herkenbaar is…

Het succes van The Repair Shop is allereerst dat het zo herkenbaar is. Iedereen heeft wel iets in huis dat meer betekent dan alleen het gebruiksvoorwerp dat het eigenlijk is. Ook vindt iedereen het wel fijn om iets in huis te hebben dat herinnert aan een dierbaar persoon of een fijn verleden. Verder is het natuurlijk heel leuk om vakmensen aan het werk te zien.

Heb je ook een meubel met een verhaal?

Ik hoor het graag!

Heb je ook een meubelstuk met een herinnering? En zou het wel een opknapbeurt kunnen gebruiken? En heeft The Repair Shop het al veel te druk? Of heb je geen zin in de publiciteit? Ik luister graag naar je verhaal. En ik restaureer je meubel weer als nieuw. Natuurlijk vertel ik je vooraf wat de kosten zijn. Zodat je altijd nog kunt besluiten of je het wel of niet wilt laten doen. Neem dus gerust eens vrijblijvend contact op.