Restauratie van een piëdestal

op naar de volgende honderd jaar

De restauratie van een piëdestal. Hoe een authentiek meubelstuk uit begin 20e eeuw weer mooi wordt gemaakt voor de komende honderd jaar.

Uit de erfenis van een oude tante werd een piëdestal binnengebracht. Begin 20e eeuw. Toen was zo’n plantentafel een object dat je veel zag in interieurs. Het werd in een hoek van de kamer geplaatst. Er werd vaak een palmachtige plant op gezet. Dat gaf een luxe uitstraling.

Deze piëdestal is functioneel uitgevoerd. Het ontwerp is eenvoudig. Ranke poten en een dun blad in eiken. De enige decoratie zijn een paar infrezingen in het boord. Ook de constructie is eenvoudig. Het boord onder het tafelblad is bijvoorbeeld gewoon op de poten bevestigd. Dus niet tússen de poten met het hout in verband. Ondanks dat heeft deze lichte constructie het ruim honderd jaar overleefd. Er is maar één keer iets aan verlijmd.

Daarmee is deze plantentafel geen topstuk in de geschiedenis van het meubelmaken. Wel is het een authentiek familiestuk. Waard om in gebruik te blijven bij de volgende generaties. Het is daarbij ook nog een heel leuk meubelstuk dat je in een modern interieur kunt toepassen.

Omdat de tafel niet helemaal stabiel meer is neem ik hem onderhanden. Eerst heb ik hem uit elkaar genomen en schoongemaakt. Vervolgens opnieuw met beenderlijm in elkaar gezet. De vochtkringen – je ziet ze eigenlijk altijd in dit soort tafeltjes – heb ik licht weg geschuurd. Daarna werd alles opnieuw in de was gezet.

Daarmee kan deze plantentafel weer honderd jaar mee.

meubelrestauratie
meubelrestauratie
meubelrestauratie

Hebt u ook een meubelstuk dat aan een opknapbeurt toe is? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.