Meubelrestauratie meubelreparatie: duurzaam én milieuvriendelijk

Meubelreparatie en meubelrestauratie: het is niet alleen fijn dat je een meubel met karakter weer opnieuw kunt gebruiken. De manier waarop ik restaureer is ook nog eens duurzaam én milieuvriendelijk.

Als antiekrestaurateur voer ik restauraties en reparaties uit aan antieke, oude, ‘vintage’ en moderne meubelen.

Bij een restauratie zorg ik ervoor dat het meubel weer stevig en mooi is.

Maar ik doe meer dan dat alleen.

Ik zorg er namelijk ook voor dat het meubel behouden blijft voor de volgende generaties. Dit doe ik door te lijmen met dierlijke warme lijm. Deze lijm is met warmte, water en geduld los te weken. Dit maakt dat er bij volgende restauraties geen dikke vaste lijmlaag weggehakt hoeft te worden en er dus geen belangrijk materiaal, zoals fineer of cruciale delen van verbindingen, verloren gaat. Overigens wordt dit soort lijm al eeuwen toegepast. In de oudheid gebruikten ze het al. Praktisch alle meubelen van voor de oorlog zijn met dit soort lijm gelijmd.

Ook de afwerking met schellak en boenwas is reversibel. Deze twee lagen kunnen er af gewassen worden en er is dus geen of weinig schuren nodig. Schuren is vooral slecht nieuws als er fineer (een zeer dun laagje hout) onder de lak zit. Met schellak en boenwas heb je dit probleem niet.

Wilt u uw meubel ook gerestaureerd of gerepareerd hebben? Of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met mij op.

Milieuvriendelijk

Het is niet het eerste waaraan gedacht wordt bij het restaureren en repareren van meubels. Toch is het iets om bij na te denken, vind ik. Ik doe het zo:

Hout:

Als ik voor een klus hout nodig heb, zal ik altijd eerst zoeken naar gebruikt hout. Dit hout is bovendien vaak al jaren gedroogd en dus erg stabiel.

Lijm:

De lijm die ik gebruik, en hierboven al noemde, is van dierlijke oorsprong. Het is dus niet veganistisch of vegetarisch. Wel is het biologisch afbreekbaar en bevat het geen schadelijke oplosmiddelen.

Afwerking:

Ik heb verschillende soorten afwerkingen die biologisch afbreekbaar zijn. Schellak is er daar een van. Dit is op alcoholbasis en daarmee niet schadelijk voor het milieu.

Ook is er natuurlijk boenwas . Boenwas is een mengsel van bijenwas en carnaubawas, wat gewonnen wordt uit de bladeren van palmbomen. Dit alles is opgelost in terpentijn, niet te verwarren met terpentine. Terpentijn wordt gewonnen uit hout. Een eenvoudiger afwerking is lijnolie, dit is olie die uit lijnzaad geperst wordt.

Behouden en repareren is een belangrijke zaak. Waarom iets nieuws kopen als je ook het oude kan (laten) repareren? Ik denk graag met u mee. Mocht u een vraag hebben, neem gerust contact met mij op.

De overheid voert een campagne om hergebruik te stimuleren. Lees er hier meer over.