Oudere meubelen worden weer meer gewaardeerd

We zitten in een tijd dat er meer waardering is voor oudere meubelen. Hoe komt dat toch? In dit blog vertel ik je meer over deze ontwikkeling in de interieurwereld.

Een paar jaar geleden zag je het al gebeuren. Het interieur veranderde. De stijl van inrichten werd anders. In de jaren zeventig en tachtig kozen mensen een interieur in één stijl. Ze kochten een dressoir, eethoek en wandmeubel uit één en dezelfde meubelserie. De kleur van het hout en de vorm van de meubelen waren identiek. Zo ontstond een interieur dat helemaal op elkaar was afgestemd.

Langzaamaan verandert de smaak. Je ziet de stijlenmix ontstaan. Opeens wordt een oude (koloniale) kast gecombineerd met strakke hypermoderne meubelen.

De interieursmaak verandert ook met de opkomst van een nieuwe generatie

we zoeken meubelen met karakter

Het interieur wordt ook minimalistischer. Grote wandmeubelen worden het huis uit gedaan. Dat komt natuurlijk ook omdat TV’s platter worden. CD-rekken zijn niet meer nodig. En de PC-kast is overbodig door laptops en tablets. Ruimte wordt een factor in het interieur. Bovendien worden nieuwbouwwoningen kleiner gebouwd. Er is dus gewoon minder plek voor meubelen.

Inmiddels zijn we ook weer een generatie verder. Uit erfenissen komen de meubelen van opa en oma beschikbaar. Een oude antieke kast. Een tafeltje. Te goed om weg te gooien. Nog mooi om te gebruiken. Meubels met een herinnering ook soms. Vaak zijn het de kleinkinderen die hier belangstelling voor hebben. Zij zijn zich nog aan het inrichten en kunnen het goed gebruiken. De aantrekkingskracht van een meubelontwerp en stijl slaat ook vaak een generatie over.

Je ziet vaak dat de kinderen een plekje in huis vrijmaken voor de antieke kast. Ondertussen erven de kleinkinderen de wat nieuwere meubelen en nemen deze in gebruik. Trouwens, wist je dat veilingen meldden dat er steeds meer antieke meubelen worden gekocht door jongeren!?

Een andere ontwikkeling heeft ook invloed op onze woninginrichting: duurzaamheid.

Aandacht voor duurzaamheid zorgt ook voor meer waardering van oudere meubelen

hergebruik is helemaal nu en noodzaak voor de aarde

Grondstoffen worden schaars. Daardoor stijgen prijzen van hout en dus van meubelen. Maar je ziet ook dat mensen minder nieuw willen aanschaffen vanwege het milieu. Klimaat, verspilling en hergebruik zijn actuele thema’s. Dat zorgt ook voor de herwaardering van oude meubelen.

Verder mag een interieur er tegenwoordig meer doorleefd uitzien. Natuurlijk. Industrieel. Vintage. Interieur is persoonlijker geworden. Het zegt iets over jezelf. Wat jouw smaak is, wat jij mooi vindt en waar jij vandaan komt. Daarmee is er plek voor dat leuke theemeubeltje van oma. En het oude ladekastje van opa.

Het fijne van oude meubelen is dat ze degelijk zijn gemaakt. Goede houtverbindingen. Degelijke massieve houtsoorten. Vakkundig gemaakt. En heeft ‘de tand des tijds’ een beschadiging achtergelaten? Dan kan dat heel goed opgeknapt worden. Daarna kunnen deze meubelen makkelijk nog een paar generaties mee.

Hebt u een oud meubel dat u (weer) in huis wilt zetten? En is het mooie er een beetje af?

Geen probleem!

Aan een oud meubel mankeert weleens iets. Een paar verhuizingen eisen soms hun tol.  Een aan de kant gezet meubel in de garage van oma, dat opeens herontdekt wordt, heeft nog wel allure, maar mist zijn glans. Beschadiging van de lak of diepe krassen. Losse lijmverbindingen. Ontbrekend fineer. Barsten. Uitgedroogde waslagen. Schimmelvorming. Een lade die niet meer schuift. Een kapot deurscharnier. Om maar wat te noemen. Ik kan het allemaal in orde maken.

Hebt u een kast of meubel dat u gemaakt of gerestaureerd wilt hebben? Neem gerust contact met mij op. We bespreken de mogelijkheden en u weet van tevoren wat de kosten zijn.